Agregador de canals

2a Gala de l'Any d'Adifolk

Agenda de l'ENS - ds., 30/11/2019 - 18:00
La gala tindrà una primera part festiva, amb la participació de diferents grups de cultura popular de Gironella i el Berguedà. A la segona part, se celebrarà el lliurament dels Premis Adifolk de 2019: Premi al Grup de l'Any, Premi a la Federació de l'Any i Premi a la Personalitat 2019.

Curs de Responsables de Grup CRE

Agenda de l'ENS - ds., 30/11/2019 - 09:15
Es convoca una nova edició del curs de Responsables de Grup CRE adreçada als col·lectius de bestiari i diables, que tindrà lloc el proper dissabte 30 de novembre, al Museu Castell de Rubí (Carrer del Castell 35, 08191 Rubí). S'adjunta el programa provisional de la jornada formativa, amb horaris i ponències.Inscripcions:Les inscripcions del col·lectiu del bestiari festiu es poden vehicular a través de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. Es recomana no més de tres inscripcions per colla o secció.Per a fer-ho, cal enviar escanejats al correu info@bestiari.cat els documents d’inscripció. Els podeu demanar en aquesta mateixa adreça de correu electrònic. La inscripció tindrà validesa un cop hagueu rebut confirmació per part de l’Agrupació.Les inscripcions es realitzaran per rigorós ordre d’entrada.Un cop hagueu rebut la confirmació de la vostra inscripció: Abans de la jornada formativa: tots els inscrits hauran d’haver consultat els materials de la jornada, accessibles al web:http://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/04_formacio/02_responsables_foc/formacio_foc/formacio_acreditacio_rgcre/ Indicacions per al dia de la formació: És molt important que us presenteu el dia de la formació amb suficient antelació, i que dugueu els papers originals i segellats per tal de poder obtenir posteriorment el títol, si s’escau.Obtenció del títol:Un cop celebrada la jornada formativa, i transcorregudes unes setmanes, us farem arribar el certificat al vostre correu electrònic.

Per més informació cliqueu aquí.

Gegants a Aiguafreda

Agenda de l'ENS - dg., 24/11/2019 - 10:00
Trobada de gegants (Matí) *L'hora de l'actuació pot haver estat modificada

III Trobada de Bestiari a Montornès del Vallès

Agenda de l'ENS - ds., 23/11/2019 - 12:00
El pròxim dissabte 23 de novembre arriba a Montornès del Vallès la III Trobada de Bestiari. Una de les novetats d'enguany és que el Drac Ceballot compleix 25 anys i, per celebrar-ho, estrenarà un ball nou en finalitzar l'acte.Programa d'activitats:12 h: Plantada de bèsties de foc al carrer Major.16 h: Xocolatada per a la canalla al carrer Major.17 h: Tabalada de crida. Recorregut: c. Major, pl. de Pau Picasso, c. Major, c. de Jacint Verdaguer, c. de Jaume Balmes, c. del Palau d’Ametlla, c. Major.Després de la Tabalada: Cercavila sense foc. Recorrerà el c. Major, pl. de Pau Picasso, c. Major, c. de Jacint Verdaguer, c. de Jaume Balmes, c. del Palau d’Ametlla, c. Major.A continuació: Correfoc. Recorregut: c. de Jaume Balmes, c. del Palau d’Ametlla, c. Major, pl. de Pau Picasso.Per acabar: Lluïments finals de totes les bèsties i presentació del nou ball del Drac Ceballot amb motiu del seu 25è aniversari.

Per més informació cliqueu aquí.

Festa del Bosc i la Natura de Bigues i Riells

Agenda de l'ENS - ds., 23/11/2019 - 11:00
*Es recomana consultar el programa en els canals oficials

Perpinyà Capital de la Sardana 2019

Agenda de l'ENS - ds., 23/11/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: Acte sense cobla

ACTE SUSPÈS (Concert de Santa Cecília)

Agenda de l'ENS - ds., 23/11/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: Cossetània

Festa del most

Agenda de l'ENS - ds., 23/11/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: Catània

2a. Mostra de Microteatre

Agenda de l'ENS - dv., 22/11/2019 - 20:00

Peçes:

n

Salsa Golf

IV Simposi Internacional Focs festius de la Mediterrània

Agenda de l'ENS - dv., 22/11/2019 - 18:00
Les simbologies i els rituals del foc festiu serà el tema al voltant del qual girarà el IV Simposi. S'estructurarà en tres àmbits de treball: la salvaguarda i reconeixement de les festes del foc, la investigació de les mateixes i un bloc dedicat a la presentació d'entitats, persones i publicacions.

Audicions Escolars 12x11 amb La Botzina

Agenda de l'ENS - dc., 20/11/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

A bodes em convides: el casament barroc a pagès

Etnologia.cat - dt., 19/11/2019 - 18:47
Casa Gran del Santuari del Miracle (Solsonès)
Inauguració: dissabte 23 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre

Exposició resultant del projecte “Col·leccionar passions”, realitzat pel Centre d’Estudis Lacetans com antena al territori de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. La primera part d’aquest projecte va consistir en la catalogació dels elements que conformen la important col·lecció particular d’en Màrius Codina, situada al molí de Cal Balaguer de Torà, un molí d’oli del comú amb origen al s. XVIII. Una de les parts més importants de la col·lecció, tant per volum com per la seva singularitat i/o antiguitat, són els elements tèxtils, els quals abasten des del segle XVIII fins a mitjan segle XX. La col·lecció també consta d’un gran nombre d’objectes i materials històrics i d’etnologia, des d’eines a vestits, de vaixelles a elements d’ús quotidià, de mobles a espais sencers. El Centre d’Estudis Lacetans va  creure escaient dedicar la segona part, que consisteix en el muntatge d’una exposició amb els elements més característics de la col·lecció inventariada, al tema de l’amor i el casament a pagès en època barroca, amb pinzellades del segle XIX fins principis del segle XX.

El tema de l’exposició és poc conegut i estudiat al Solsonès, malgrat ser una comarca eminentment agrícola on encara es conserva en el record dels més grans com es vivia l’amor i el casament a pagès.

L’exposició A bodes em convides. El casament barroc a pagès, ha comptat també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Riner i el suport d’institucions, com la Diputació de Lleida, el Museu D. i C. de Solsona i el Santuari del Miracle, així com de diversos particulars.

La mostra es podrà visitar a la  amb visites concertades als següents telèfons: 683 65 90 50 / 646 63 36 46 / 600 33 58 47

“Els antics oficis a Roda de Ter” a la Mostra de Cinema Etnogràfic

Etnologia.cat - dt., 19/11/2019 - 16:13

La última sessió de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2019 organitzada des del Museu del Ter i L’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals  de la Generalitat de Catalunya està dedicada a “Els antics oficis a Roda de ter”. Fa uns anys, des de l’Arxiu de Memòria Històrica de Roda de Ter, varen iniciar una sèrie d’entrevistes a persones i/o familiars amb la voluntat de parlar d’antics oficis a Roda de Ter. Després de moltes entrevistes i hores d’enregistrament, s’ha fet un documental que combina els testimonis amb imatges i filmacions antigues per tal de recuperar la memòria  dels antics oficis a Roda de Ter.

Data: Divendres 22 de novembre a les 20h

Lloc: Museu Arqueològic de l’Esquerda. Avda. Pere Baurier s/n. 08510 Roda de Ter

Per a més informació: www.museudelter.cat – 938515176 – info@museudelter.cat

Cants de sirena

Etnologia.cat - dt., 19/11/2019 - 10:54

Exposició Cants de sirena, fascinació i abisme

Museu Marítim de Barcelona del 20/11/2019 al 16/05/2020

És  una exposició sobre les manifestacions culturals generades al llarg del temps per la humanitat davant la por i la fascinació provocada pel mar: creences, mites, contes, éssers fantàstics, tabús, fórmules màgiques i manifestacions de religiositat popular…

L’exposició es divideix en tres àmbits: el mar i els éssers fantàstics que, segons la imaginació humana, poblen les profunditats; els  ritus i mites entorn de la protecció del vaixell que s’ha de fer a la mar, i les creences marítimes com a patrimoni immaterial de la humanitat. Comissariada per l’antropòleg Eliseu Carbonell.

 

VISITA COMENTADA: Un nou concepte de museu: l’exposició mutant

Etnologia.cat - dl., 18/11/2019 - 14:47

Dimarts 19 de novembre, de 18.30 a 19.30h.  En el marc de l’exposició ‘Les cares de Barcelona’, una exposició en canvi constant.
A càrrec d’Oriol Pascual (Cap de Departament de Programes del Museu Etnològic i de Cultures del Món).
Lloc: Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Montjuïc, Passeig de Santa Madrona 16-22, Barcelona. Entrada lliure.
Aquesta activitat forma part de la Setmana de l’Antropologia

 

CONFERÈNCIA: Una mirada antropològica al procés independentista a Catalunya

Etnologia.cat - dl., 18/11/2019 - 14:37

A càrrec de l’antropòloga: Montserrat Clua Fainé(UAB, ICA).

DIMARTS 19 DE NOVEMBRE en el marc de la Setmana de l’Antropologia

Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Lletres – Turisme, Universitat de Girona, Plaça Josep Ferrater i Móra 1, Girona.

L’actual conflicte generat a Espanya per les demandes independentistes catalanes no només desafia la realitat política i social espanyola sinó també a l’antropologia que es fa en el nostre país, en el sentit de posar a prova la seva capacitat d’aplicar el coneixement antropològic sobre les identitats polítiques per ajudar a entendre la realitat que estem vivint. En aquesta conferència es plantejaran quines són les aportacions que des de la teoria antropològica s’han fet per a explicar els nacionalismes i veure com, conjuntament amb l’etnografia, poden ajudar a explicar el procés sobiranista viscut a Catalunya des de fa més d’una dècada.

 

'Ballem-la (40 anys)'

Agenda de l'ENS - dl., 18/11/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: Mediterrània

Ballada a Lloret de Mar

Agenda de l'ENS - dl., 18/11/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: La Flama de Farners

Oliver el noi de l'orfanat, d'en Charles Dickens

Agenda de l'ENS - dg., 17/11/2019 - 11:30

Obra basada en la novel·la de Charles Dickens amb guió de Joan de la Creu Ballester.

n

A càrrec del taller de teatre del grup de Teatre Sant Vicenç, de Sabadell. Amb commemoració del 30è. aniversari del taller de teatre.

Pàgines