Agregador de canals

Xerrada amb 3 compositors

Agenda de l'ENS - dv., 17/07/2020 - 09:00
Cobla/intèrprets: Acte sense cobla

Trobada de Gegants a Arenys de Mar

Agenda de l'ENS - ds., 11/07/2020 - 10:00
*Horari per confirmar (Tarda)

Concert a Platja d'Aro

Agenda de l'ENS - dt., 07/07/2020 - 09:00
Cobla/intèrprets: Foment del Montgrí

Ballada a Santa Coloma de Farners

Agenda de l'ENS - fa %age
Cobla/intèrprets: La Flama de Farners

Trobada de Gegants a Barberà del Vallès

Agenda de l'ENS - dg., 05/07/2020 - 10:00
29a Trobada de Gegants // *Horari per confirmar (Matí)

Concert a Calella

Agenda de l'ENS - dg., 05/07/2020 - 09:00
Cobla/intèrprets: Mil·lenària

ACTE SUSPÈS (Ballada a Sabadell)

Agenda de l'ENS - dg., 05/07/2020 - 09:00
Cobla/intèrprets: La Nova Vallès

Ballada a Sabadell

Agenda de l'ENS - dg., 05/07/2020 - 09:00
Cobla/intèrprets: La Nova Vallès

Trobada de Gegants a l'Hospitalet de Llobregat - Florida

Agenda de l'ENS - ds., 04/07/2020 - 10:00
25a Trobada de gegants i capgrossos /// *Horari per confirmar (Tot el dia)

Concert 'La Sardana popular. Xaxu i els seus contemporanis'

Agenda de l'ENS - ds., 04/07/2020 - 09:00
Cobla/intèrprets: La Principal de Cassà

26è Aplec de la sardana

Agenda de l'ENS - ds., 04/07/2020 - 09:00
Cobla/intèrprets: Jovenívola d'Agramunt

En cas de mal temps: Casal

Concert a Figueres

Agenda de l'ENS - dv., 03/07/2020 - 09:00
Cobla/intèrprets: La Flama de Farners

30 sardanes per a acordió diatònic

Etnologia.cat - dj., 02/07/2020 - 17:44

Les sardanes van lligades a la cobla d’onze músics des de fa més de cent anys. Aquesta formació, que també toca, amb una sonoritat inigualable, danses i balls de totes les èpoques és, pel que fa a les sardanes llargues, el nostre marc de referència. Però l’ACORDIÓ DIATÒNIC també vol i pot tocar sardanes, i pot esdevenir-ne un preuat intèrpret. Les sardanes curtes li van ben a la mida, són el seu hàbitat natural.

Sota aquesta premissa Francesc Marimon i Busqué ha realitzat el llibre “30 sardanes per acordió diatònic”. El llibre, editat per el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, conté partitures amb la tabulatura i un CD amb les sardanes enregistrades. Aquest forma part de la col·lecció “eines de cultura popular”. Francesc Marimon i Busqué (Barcelona 1955), és intèrpret de l’acordió diatònic en petites formacions de caire tradicional. Divulgador del seu aprenentatge basat en la música que li és pròpia i en l’adaptació de les partitures per fer-les aptes a qui no té coneixements musicals.

El llibres serà presentat el proper 17 de juliol a la seu dels MÚSICS PER LA COBLA. C/Gràcia 52, 2n, 08201 Sabadell. L’acte comptarà amb la presència de Jesús Ventura, Josep M. Serracant i Maria Àngels Blasco i Rovira, directora general de cultura popular i associacionisme cultural.
La presentació serà a les 19 h, i serà complementat amb una visita comentada a l’entitat i un concert a càrrec de Francesc Marimon i Cèlia Marimon. L’acte s’acabarà amb un refrigeri.

XXI Premi de recerca Ricart i Giralt

Etnologia.cat - dt., 30/06/2020 - 13:58

Un any més l’Institut Ramon Muntaner i el Museu Marítim de Barcelona us animen a presentar projectes de recerca a desenvolupar al llarg d’un any, en l’estudi del patrimoni i la cultura marítimes en el camp de les ciències socials, i en l’àmbit del territori de parla catalana. El termini finalitza el 10 de juliol.

En aquesta convocatòria la documentació és podrà presentar telemàticament a la web del MMB, a través de la seu electrònica (E-tram), amb la instància genèrica, o com en altres edicions presencialment al registre general del MMB, prèvia cita a informacio@mmb.cat .

Trobareu tota la informació a la convocatòria i les bases.

El premi està dotat amb 6000 €, i el resultat final serà publicat pel MMB en la Col·lecció Estudis

Estudi d’un manuscrit inèdit de 1928 sobre la pesca a l’Empordà

Etnologia.cat - dt., 30/06/2020 - 07:48

El Museu de la Pesca ha rebut un ajut del GALP Costa Brava per estudiar i publicar un manuscrit inèdit sobre la pesca a l’Empordà. Pep Vila, Enric Prat i Alfons Garrido formen l’equip encarregat de transcriure, comentar i publicar les “Notes per a un manual de la pesca a l’Empordà”, redactades pel barceloní Francesc Villanueva entorn de 1928 i propietat de la família de Firmo Ferrer, de Cadaqués.

El text de Villanueva, influenciat per l’obra coetània “La pesca Catalunya” d’Emerencià Roig – el primer etnògraf de la vida marítima a Catalunya –, són un conjunt d’anotacions sobre els usos i costums dels pescadors de Cadaqués, sobre les modalitats, enginys i tècniques a l’ús al Cap de Creus i a la badia de Roses, la recopilació del ric lèxic mariner i la terminologia especialitzada de la pesca i la navegació locals, descripcions de les embarcacions i de les formes de navegar o una recull de frases i refranys pròpies de la gent de mar. Constitueix una obra inacabada però amb un gran atractiu etnogràfic i històric, que ens trasllada a un temps de canvi per a la pesca Catalunya, a les portes de l’arribada d’innovacions tècniques que transformaren radicalment el litoral.

La tasca de transcripció i anàlisi filològic del contingut s’acompanyarà d’un estudi del possible origen i naturalesa del manuscrit i d’unes referències biogràfiques sobre Francesc Villanueva Mas, personatge força desconegut del qual només sabem que pertanyia a la colònia de forasters estiuejants a Cadaqués, emparentat per casament amb una nissaga de pescadors locals.

Preservació del patrimoni documental

L’edició del manuscrit de Villanueva s’emmarca en la missió de la Fundació Promediterrània per la difusió del patrimoni documental i constitueix una acció indispensable per a la preservació d’aquests testimonis del passat marítim i pesquer, en risc de desaparició. L’escassetat i originalitat d’aquest tipus de material, a més a més de la riquesa i varietat del contingut, motiven l’edició de les notes sobre la pesca a l’Empordà, que veurà la llum l’octubre del 2020, estiguin a l’abast de la recerca científica, el coneixement i el gaudi del patrimoni marítim.

El taller de fotografia històrica “Desvetllem la memòria de la pàgina de Facebook Som de Manlleu” des de casa

Etnologia.cat - ds., 27/06/2020 - 13:34

El Museu del Ter conjuntament amb els administradors de la pàgina de Facebook “Som de Manlleu” van iniciar el passat 14 de gener el taller de fotografia històrica i memòria oral “Desvetllem la memòria des de la pàgina de Facebook Som de Manlleu”. Aquest taller forma part del programa Tallers i Jornades de Memòria Oral de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial que centra la seva atenció en la memòria personal i col·lectiva a l’entorn de la cultura popular. El taller, que va finalitzar el passat 10 de març degut al COVID-19, va néixer amb la voluntat de poder conservar i crear un fons públic de les fotografies històriques que apareixen a la pàgina de Facebook sobre la ciutat de Manlleu. Al llarg d’aquestes 9 setmanes s’han pogut recollir un total de 829 imatges de les quals s’han documentat 367. Les sessions presencials van comptar amb 27 assistents. Amb ells es treballava amb la dinàmica habitual dels tallers de fotografia històrica, on les imatges que portaven els assistents es digitalitzaven i es documentaven per poder formar part del fons fotogràfic del Museu del Ter. Actualment es segueix treballant a través de la pàgina del Facebook “Som de Manlleu” fent la documentació de les imatges digitalitzades anteriorment. En aquest cas la dinàmica és la següent: es publica una fotografia a la pàgina de Facebook “Som de Manlleu”, les persones seguidores d’aquesta la comenten, facilitant tota la informació que coneixen (lloc, any, persones, fets relacionats i curiositats) i des del Museu del Ter es recull aquesta informació i s’introdueix a la base de dades del fons. D’aquesta manera es continuar ampliant el fons gràcies malgrat la quarantena.

Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya

Etnologia.cat - dj., 25/06/2020 - 17:53

Museu de les Terres de l’Ebre
Carrer Gran Capità, 34 Amposta

Exposició. 3 de juliol a 2 d’agost

Al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta s’inaugurarà el 3 de juliol a les 18.30 h l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”. Aquesta exposició hi romandrà fins el 2 d’agost i està organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

Actualment, aquesta exposició està fent una itinerància per Catalunya. Anteriorment es va fer al Centre d’Interpretació de la pedra seca de Torrebesses (Segrià) i al Centre d’Estudis de Castellar del Vallès.

Més informació sobre l’exposició:

https://pedrasecaarquitecturatradicional.cat/17-exposicio-tota-pedra-fa-paret-la-pedra-seca-a-catalunya

A continuació està previst que vagi, durant el 2020, a: Cadaqués (Alt Empordà), Manresa (Bages) i Bonastre (Baix Penedès).

(tele)Revetlla Folk

Agenda de l'ENS - dt., 23/06/2020 - 22:00
En aquest Sant Joan insòlit, el CAT Centre Artesà Tradicionàrius proposa una revetlla alternativa: la (tele)Revela Folk, una nit de música i ball tradicional, foc i gresca, això sí, en format digital i des de casa.
Aquesta iniciativa, organitzada juntament amb l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i la Xarxa de les Cases de la Festa, oferirà tres hores de concret amb tres noms destacats de la música folk catalana: Aires del Montseny, La Portàtil FM, l’Orquestrina Trama i colles de diables.
Es podrà seguir en “streaming” pels canals de Youtube del Tradicionàrius i de Cultura Popular de Barcelona.
Més informació en aquest enllaç

Pàgines