Agregador de canals

Chicago

Agenda de l'ENS - ds., 20/07/2019 - 19:00

Música: John Kander i Fred Ebb

n

Llibret: Fred Ebb i Bob Fosse

n

Adaptació al català: Cerdanya Musical

n

A càrrec del Centre Cultural i Recreatiu, de Pineda de Mar

Festa Major de Poble sec

Agenda de l'ENS - dv., 19/07/2019 - 19:30
Poble-sec es prepara per celebrar durant 10 dies la seva festa grossa més especial, ja que coincidirà amb el 150 any del seu naixement. L’aniversari se sumarà al d’altres entitats del barri, entre elles la dels Geganters i Grallers (30 anys) i els Castellers, o Bandarres, (20 anys), i que venen a demostrar la vitalitat i diversitat de l’associacionisme en aquest barri barceloní. El programa inclou nombroses actuacions de cultura popular, concerts, cinema a l’aire lliure, activitats esportives, exposicions, dinars populars i molt més. El pregó serà divendres 19 de juliol, a càrrec d’Isabel Costa, directora de l’Escola Poble-sec, i la també mestra i escriptora Júlia Costa.

I Trobada de Bèsties - La Riera de Gaià

Agenda de l'ENS - dv., 19/07/2019 - 18:00


Per més informació cliqueu aquí.

Gegants a Campos

Agenda de l'ENS - dv., 19/07/2019 - 17:00
Festes de sa Ràpita (Tarda) *Els horaris poden haver estat modificats

76è Aplec de la sardana

Agenda de l'ENS - dv., 19/07/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: La Principal del Llobregat i Marinada

Ballada a Vilassar de Mar

Agenda de l'ENS - fa %age
Cobla/intèrprets: La Principal del Llobregat

Concert a Cotlliure

Agenda de l'ENS - fa %age
Cobla/intèrprets: Tres Vents

La família Torres-Soriano i el patrimoni material dels pastors

Etnologia.cat - dc., 17/07/2019 - 13:15
Museu de les Terres de l’Ebre
C. del Gran Capità, 34, Amposta
Del 19 de juliol al 22 de setembre de 2019
INAUGURACIÓ: divendres 19 de juliol, 19.30 h

L’exposició “Col·leccionar passions: La família Torres-Soriano i la cultura material dels pastors” ha estat realitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre en el marc del Programa Col·leccionar passions de la xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI), després de realitzar una recerca entorn seu.

Els protagonistes de l’exposició són el matrimoni format per Plàcido Torres i Consuelo Soriano, de dos famílies vinculades al mon dels animals ramaders, com a pastors, ramaders i tractants de bestiar, dins l’antic àmbit cultural i territorial que conformen el sud de Catalunya i d’Aragó i el nord del País valencià, i la seva important col·lecció d’uns cinc-cents objectes relatius a les formes de vida i el patrimoni material dels pastors tradicionals d’aquesta zona.

Tots els objectes han estat reunits per Plàcido Torres a partir dels setze anys, i de cadascun n’ha anat anotant la seva procedència geogràfica, el nom dels qui li en feien donació i la família a la qual pertanyien. L’exposició n’aplega prop de tres-cents, i inclou: documents, eines i estris per a artesania pastorívola, eines i estris de carnisser, de ramader i de pastor; eines i estris per a l’elaboració de formatges, eines i estris per a la indústria tèxtil de la llana, equip dels animals ramaders i equip per tenir cura de la seva salut, mobiliari, peces de vestir i complements d’indumentària, etc.

Organitzen: Museu de les Terres de l’Ebre, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Ajuntament d’Amposta
Horaris de visita: de dimarts a dissabte: d’11 a 14 h i de 17.30 a 20 h; diumenges i festius: d’11.30 a 14 h. Dilluns tancat
Més informació: Museu de les Terres de l’Ebre. C. del Gran Capità 34, 43870 Amposta. Tel. 977 702 954

Congrés sobre la tàpia a les Terres de Lleida 2020

Etnologia.cat - dc., 17/07/2019 - 11:03
Mollerussa, març de 2020

L’arquitectura tradicional, talment com passa amb qualsevol producció de caràcter popular, és un patrimoni que forma part de la identitat dels grups humans. Té un component evocador que ens parla de la vida quotidiana dels nostres avantpassats, i és alhora un receptacle de valors que projectem cap al futur. Les construccions amb terra en són un exemple clar. Amb aquest material senzill i a l’abast de tothom es van aixecar habitatges i tota mena d’infraestructures que van permetre el desenvolupament col·lectiu de comunitats de tot arreu.

A les comarques de la plana de Lleida, com en altres territoris del país i en general de la Mediterrània, hi són freqüents les construccions de tàpia. Tanmateix, aquest sistema constructiu tradicional és força desconegut per la població en general i també per bona part dels professionals de la construcció actuals.

Ara, aquestes construccions i les tècniques que les fan possibles són un símbol d’identitat i una oportunitat per a l’esdevenidor, tant pel que tenen d’actiu patrimonial com pel seu caràcter sostenible, paradigma sobre el que se sustenta el futur del planeta.

La celebració del congrés pretén crear un marc sòlid perquè les recerques i treballs sobre la matèria trobin un escenari on ser exposats i valorats. L’objectiu és fer aflorar el coneixement generat sobre la tàpia a Catalunya, establint un estat de la qüestió que dibuixí el camí a seguir amb el tractament d’aquest patrimoni i, en definitiva, en reivindicar les construccions de tàpia des de totes les vessants: etnològica, arquitectònica, econòmica i mediambiental.

Els eixos del congrés

Eix 1: La tàpia com a patrimoni arquitectònic.

Aquest eix temàtic acollirà comunicacions sobre les construccions pròpiament dites: el seu estat de conservació, les tècniques constructives, la tipologia existent, la seva adaptabilitat territorial, els materials utilitzats en la seva construcció, èpoques constructives, el marc legal que les empara, etc.

Eix 2:  La tàpia des del punt de vista socioeconòmic

El segon eix pretén aglutinar les comunicacions que tractin les construccions de tàpia des dels seus vessants funcionals i en relació amb l’hàbitat i l’ecosistema: funcions agrícoles, funcions econòmiques, influència en l’hàbitat i els ecosistemes, funcions socials i familiars, etc.

Eix 3: El futur de les construccions de tàpia: usos complementaris i procés de patrimonialització.

L’últim eix temàtic del congrés aposta per fer una mirada cap al futur, així com fer un recull de comunicacions que tractin sobre projectes que siguin bones pràctiques en la posada en valor de les construccions de tàpia, quines metodologies s’han utilitzat, quines entitats hi ha estat implicades, grau d’èxit dels projectes, com s’han finançat, la tàpia com a recurs turístic i de descoberta del territori, etc.

Crida de comunicacions

Les comunicacions es podran presentar en totes les llengües oficials: català, castellà, aranès i anglès.

Les propostes de comunicacions podran enviar-se fins el 14 de febrer de 2020. Hauran d’incloure: NOM I COGNOMS; ADREÇA ELECTRÒNICA, DIRECCIÓ POSTAL, NOM D’INSTITUCIÓ, ENTITAT O ORGANITZACIÓ, en el cas de pertànyer a; TÍTOL DE LA COMUNICACIÓ; RESUM de màxim de 1500 caràcters (espais inclosos) i l’eix temàtic on es considera que s’hauria d’incloure.

El Comitè científic procedirà a l’avaluació de les propostes rebudes i informarà de la seva acceptació a través de correu electrònic.

El text definitiu de la comunicació s’enviarà amb un document de text adjunt a un missatge, i en format Word o compatible, abans del 18 de SETEMBRE de 2020 COMPLINT LES NORMES DE PUBLICACIÓ QUE ES FACILITARAN.

Properament es facilitarà un correu electrònic on fer l’enviament de les comunicacions.

Inscripcions

Els detalls de la inscripció al congrés, condicions i formulari, es donaran a conèixer en una segona circular.

Comitè científic

 • Albert Puy Subirada, COECO.
 • Assumpció Vilaseca, Amics de l’arquitectura popular.
 • Carles Barrull, Secció Patrimoni Agrari IEI Institut Ramon Muntaner.
 • Eduard Trepat, Secció Patrimoni Agrari IEI i Centre d’Estudis Comarcals del Segrià.
 • Enric Morera, Associació Leader Ponent.
 • Jaume Granyó, Consell Comarcal de l’Urgell
 • Joan Cornudella, Centre d’Estudis de les Garrigues Jordi Ibars, Centre Estudis Comarcals del Segrià i Patrimoni Baix Segre.
 • Jordi Martí, Amics de l’arquitectura popular.
 • Jordi Soldevila, Mascançà.
 • Josep Maria Cabau, Mascançà.
 • Macari de Torres, FetdeTerra S.L.
 • Manuel Julià, Arpaq i Centre d’estudis del Guix
 • Maria Carme Masbernat, Consell Comarcal de les Garrigues.
 • Maria Jesús Llavero, Secció Patrimoni Agrari IEI i Centre d’Estudis Comarcals del Segrià.
 • Melitó Camprubí, Cap de serveis d’Arquitectura de la Diputació de Lleida i President D’Arpaq.
 • Miquel Ardèvol, tapiador al Poal.
 • Miquel Torres, Secció Patrimoni Agrari IEI i Grup de Recerques de Ponent.
 • Roger Costa, Servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural.
 • Roger Riu, Consorci Estany d’Ivars i Vila-sana.
 • Teresa Fuentes, Associació Leader Ponent.
 • Ton Ardèvol, tapiador al Poal.

Comitè organitzador

 • Carles Barrull, Secció Patrimoni Agrari IEI i Institut Ramon Muntaner.
 • Eduard Trepat, Secció Patrimoni Agrari IEI i Centre d’Estudis Comarcals del Segrià.
 • Enric Morera, Associació Leader Ponent.
 • Jordi Ibars, Centre Estudis Comarcals del Segrià i Patrimoni Baix Segre.
 • Jordi Soldevila, Mascançà.
 • Josep Maria Cabau, Mascançà.
 • Mercè López, Institut d’Estudis Ilerdencs.

Ballada a Palamós

Agenda de l'ENS - dc., 17/07/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: Baix Empordà

Gegants a Cervera

Agenda de l'ENS - dt., 16/07/2019 - 17:00
Passejada al Barri del Carme (Tarda) *Els horaris poden haver estat modificats

El llibre “Calendari de festes del mar”

Etnologia.cat - dt., 16/07/2019 - 12:47

S’acaba de publicar el quart volum de la col·lecció Els llibres de Festes.org, aquest cop dedicat a les festes populars que estan protagonitzades per la gent de mar. El seu autor, Manel Carrera i Escudé, aborda amb una mirada àmplia i panoràmica la relació entre el mar i les festes populars. No és un llibre dedicat només a les festes dels pescadors i mariners (que hi tenen, com és lògic, un paper molt important), sinó més aviat una proposta de costumari festiu de la gent de mar actual: un recull de les celebracions festives de tots aquells que, avui en dia, fan la seva vida a prop del mar.

En total hi ha ressenyades més de dues-centes festes populars, enteses com a aquells esdeveniments col·lectius que tenen lloc a l’espai públic, que consisteixen majoritàriament en activitats rituals que compten amb la participació simultània de persones de diferents generacions i on tothom és participant actiu –i no només un espectador–.

 

Els continguts es presenten en funció del nostre calendari tradicional, començant per les festes d’hivern i acabant amb les de tardor. El llibre va resseguint el curs de l’any, mes a mes, i va aturant-se en totes aquelles cites festives del cicle anual que tenen alguna relació amb el mar. Per a cada una d’elles, hi ha un text genèric que n’explica l’origen, la història i el ritu central que hi opera, i unes categories que permeten agrupar les festes en funció de determinats elements comuns. Intercalades entre els textos genèrics hi ha vint-i-nou festes destacades amb un article complet i abundants fotografies, cent noranta ressenyes breus d’altres festes i diverses referències a costums festius marítims desapareguts.

Es tracta d’un llibre finançat mitjançant un procés de micromecenatge a Verkami i que ha comptat amb el suport de diverses organitzacions del del sector marítim, de diversos ajuntaments, entitats i altres associacions, així com d’un centenar de mecenes individuals. El podeu comprar on-line a: http://www.festes.org/media.php?id_media=2543

 

 

Ballada a Sant Cebrià de Rosselló

Agenda de l'ENS - dt., 16/07/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: Sol de Banyuls

En cas de mal temps: Sala Génin de Regnes

Festivals de Calonge

Agenda de l'ENS - dt., 16/07/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya

Gegants a Guissona

Agenda de l'ENS - dl., 15/07/2019 - 17:00
Cercavila inaugural dels Capvespres a la Romana (Tarda) *Els horaris poden haver estat modificats

Festa de Santa Carme

Agenda de l'ENS - dl., 15/07/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: La Principal d'Olot

'L'Empordà i el mar'

Agenda de l'ENS - dl., 15/07/2019 - 09:00
Cobla/intèrprets: Els Rossinyolets

Correfoc a Torredembarra

Agenda de l'ENS - dg., 14/07/2019 - 22:00

Chicago

Agenda de l'ENS - dg., 14/07/2019 - 19:00

Música: John Kander i Fred Ebb

n

Llibret: Fred Ebb i Bob Fosse

n

Adaptació al català: Cerdanya Musical

n

A càrrec del Centre Cultural i Recreatiu, de Pineda de Mar

Gegants a Monistrol de Montserrat - Viserta

Agenda de l'ENS - dg., 14/07/2019 - 10:00
Passada per acompanyar els Quarters i el veïnat a Ofici, balls dels gegants de Viserta (Matí) *Els horaris poden haver estat modificats

Pàgines