Cerca creences, festes, rituals i cerimònies

(cerca en tots els camps)

Les processons de Setmana Santa de Tortosa

Tal com regeix el calendari lunar, la Pasqua cristiana (la Resurrecció de Crist) té lloc el diumenge següent a la primera lluna plena de l’equinocci de primavera, entre el 22 de març i el 25 d’abril.

La Setmana Santa de Tortosa és organitzada i finançada per l’Agrupació de Confraries, la qual disposa de pressupost propi recollit a través de la venda de loteria nadalenca i la publicitat exposada al programa d’actes, així com de subvencions públiques de l’Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona.
Tanmateix, el Bisbat també participa dels actes i cedeix els espais religiosos per a les diverses celebracions i activitats.

La celebració de Diumenge de Rams, que marca el final de la Quaresma i commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem, inicia els actes centrals de la Setmana Santa amb la processó de la Passió, coneguda popularment com la processó del Diumenge de Rams; la processó del Sant Silenci, el Dijous Sant, i la processó del Sant Enterrament, el Divendres Sant.

Des dels darrers vint anys aproximadament, el programa d’actes no s’ha limitat a les processons, sinó que s’ha estès i ampliat, tot tenint una durada aproximada de quinze dies. D’aquesta manera, prèviament i posteriorment al Diumenge de Rams, l’Agrupació du a terme un seguit d’activitats de caràcter social i cultural, destinades al públic en general, que s’inicien, habitualment, el divendres abans del divendres de dolor. Posteriorment, tenen lloc el pregó de Setmana Santa, el lliurament de premis del concurs de dibuix per a infants i joves, cita que se succeeix des de 2002; o els diversos concerts de música sacra, exposicions i conferències.

Per altra part, els actes litúrgics de Setmana Santa són organitzats pel Bisbat de Tortosa.

Localització: Tortosa, Jesús EMD

L'entrada de la Cinta a la catedral de Tortosa

A Tortosa cada primer diumenge de setembre, en el context de les Festes de la Cinta o Festa Major en honor a la Mare de Déu de la Cinta, es du a terme l’acte de l’Entrada de la Cinta a la catedral de Tortosa.

A Tortosa, tot i la diversitat de dies i actes festius que se celebren en el context de la Festa Major, és clau per a la comunitat el primer cap de setmana de les Festes. És llavors quan tenen lloc els actes que caracteritzen la celebració, entre els quals i com a element final de la processó en honor a la mare de Déu, l’entrada i el retorn de la imatge i la relíquia a la catedral.

Per a bona part dels ciutadans i assistents dels pobles propers del territori que omplen la catedral, aquest instant representa un dels moments més emotius de la celebració. Un dels elements relacionats amb aquest moment que cal destacar, des del punt de vista organitzatiu, és la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta, amb 400 anys d’història, fundada el 13 de gener del 1617, que n’és la responsable i organitzadora.

Una entitat que, sense perdre la seva funció religiosa i social, ha mantingut, amb adaptacions als nous contextos, un model organitzatiu particular durant els seus 400 anys d’existència, i continua sent, amb els 2.000 confrares que en formen part, una entitat clau per a la comunitat i la celebració.

Localització: Tortosa