L’IPCITE comparteix la seua metodologia de treball amb els participants a la XII Trobada d’Entitats i Associacions Culturals de l’Antiga Diòcesi de Tortosa

dt., 24/11/2015 - 11:00

L’IPCITE col·laborarà aquest dissabte, 28 de novembre, en la XII Trobada d’Entitats i Associacions Culturals de l’Antiga Diòcesi de Tortosa (les comarques de les Terres de l’Ebre, el Priorat, la Franja, el Maestrat i el Ports) que se celebrarà a Alcanar per debatre i aprofundir en la recerca local i el Patrimoni Cultural Immaterial als territoris de l'antiga diòcesi de Tortosa. En aquest cas, la trobada, entre altres objectius, vol potenciar i donar a conèixer les eines metodològiques per fer recerca i documentar un fenomen natural i les seues conseqüències: la gelada del 1956 que va afectar els territoris de l’antiga diòcesi de Tortosa. Aquest estudi es vol fer bàsicament a través de testimonis orals, és a dir, de la memòria de la gent que el va viure.

L’IPCITE, concretament, hi explicarà la metodologia antropològica que empra per a documentar el Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre, aplicable a la recerca i documentació d’aquest fet històric i de les seues conseqüències socials, econòmiques i culturals;   el paisatge, l’àmbit productiu, la immigració, la memòria col·lectiva... Així, l’IPCITE oferirà als Centres d’Estudi eines de treball pròpies de l’Etnologia, tant de treball de camp com de catalogació: l’elaboració d’entrevistes, la catalogació de fons gràfics i documentals... eines que a la vegada ens han de permetre mostrar el treball de l’IPCITE durant aquests primers sis mesos de la seua posada en marxa; i complementar la metodologia pròpia de la recerca històrica, que –en general- els Centres d’Estudis ja coneixen i treballen.

La XII Trobada d’Entitats i Associacions Culturals de l’Antiga Diòcesi de Tortosa està organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i el Centre d’Estudis canareu Lo Rafal, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, de l’Ajuntament d’Alcanar, d’Omnium Terres de l’Ebre i de l'IPCITE. La participació en aquesta trobada és totalment gratuïta. Tothom que estiga interessat a assistir-hi té temps fins al 24 de novembre per inscriure-s’hi a l’adreça electrònica merce@irmu.org.

Per a més informació: http://www.irmu.org/