IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Identificació:

Nom propi de l'element: 
Les Festes Majors de Rasquera
Grup i/o comunitat: 
Festes de participació municipal
Idioma d'expressió / Variant dialectal: 
Breu descripció: 

El 4 d'agost a Rasquera, cada any, celebren la Festa Major en honor a Sant Domingo. Amb el romiatge a l'ermita, consagrada al patró, i el pregó s’inicien unes festes que tot i que abans duraven tres dies, a partir de la dècada dels vuitanta del segle XX s'allarguen i duren una setmana.

Durant el transcurs de les festes ens trobem amb  elements o activitats que, a la vegada que  caracteritzen i donen una identitat a la celebració local, també es reprodueixen a altres poblacions properes i defineixen un esquema festiu comú: la selecció de les pubilles, els quintos, el pregó, la música i el ball en els seus diferents models, el correfoc, la banda de música, la colla de gegants, els tabals, la recuperació de la jota local i els jocs com les birles o el pal ensabonat. Tot ells, elements comuns i estesos pel territori que a Rasquera s’identifiquen també com a propis.

Una celebració on combinen elements històricament arrelats com el romiatge amb altres que, tot i ser relativament nous, sorgeixen als anys vuitanta del segle XX, són referents de la festa actual com és el correfoc. Existeix en el tot de la festa un fil conductor que la lliga amb models anteriors de celebració, elements que persisteixen com el Cap de Dansa, la processó i el ball, que resignificats continuen presents en el context actual. 

Data identificació: 
ds., 01/08/2015 to dg., 09/08/2015
Codi: 
IPCITE 2 0003