IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Identificació:

Nom propi de l'element: 
Les Festes Majors de l’Ametlla de Mar, per la Candelera
Plaça del Canó. Processó de la Candelera 18
Altres denominacions: 
La Candelera
Festa Major de la Candelera
Festes de la Candelera
Grup i/o comunitat: 
Habitants de l'Ametlla de Mar
Idioma d'expressió / Variant dialectal: 
Breu descripció: 

Les Festes de la Candelera se celebren entorn de la diada de la Mare de déu de la Candela, patrona del municipi i una de les advocacions més antigues de la Mare de Déu cristiana. La seva festivitat se celebra el dia 2 de febrer i, popularment, se l’anomena la Candelera. Els actes principals giren al voltant de la processó, en la qual es porten les atxes, que acompanyen la peanya de la Mare de Déu des de l’església fins la plaça del Canó, l’antiga Cala de l’Ametlla, on s’esdevé un dels actes més representatius de la festa i, posteriorment, es retorna a l’església. El punt de la cala de l'Ametlla representa un dels punts més simbòlics del recorregut en tant que va ser allà, juntament amb la cala de Sant Jordi d'Alfama, on es van establir els primers grups de població. Els veïns i les veïnes del municipi són coneguts tradicionalment amb el nom de caleros i caleres, gentilici que pot tenir l’origen en aquestes primeres poblacions.

Els quintos i les quintes, que són els joves que compleixen 20 anys, hi tenen un paper preponderant i presideixen la major part dels actes del conjunt de la festa major. Entre aquests actes destaquen les cercaviles amb els nanos, que cada any són més nombrosos, els gegants, les pubilles, la banda de música i la banda de cornetes i tambors. Altres actes comuns al model de festa major que trobem també als pobles veïns, són el pregó, els concerts, els espectacles, el tir al plat, el ball i les festes per a la gent jove, així com també diversos actes que posen en valor productes locals. D’altra banda, la recuperació d’elements tradicionals, com el Ball de la Candela, que s’havia perdut, és també un dels elements que es posen de manifest durant el moment festiu.

Data identificació: 
ds., 30/01/2016 to dt., 02/02/2016
Codi: 
IPCITE20006