IDENTIFICACIÓ / LOCALITZACIÓ / DATACIÓ / DESCRIPCIÓ / SALVAGUARDA / RECURSOS ASSOCIATS / INFORMACIÓ TÈCNICA / INTERPRETACIÓ

Salvaguarda:

Transmissió: 
La diversitat d'edats entre els membres que formen part d'una colla facilita el relleu generacional i marca el model de transmissió. Aproximadament a partir dels deu anys es comença a considerar una bona edat per començar a aprendre a tocar la gaita, dolçaina o gralla. Abans d'aquesta edat els xiquets s'inicien amb la pràctica i aprenentatge de la percussió. L'oferta de tallers gratuïts per aprendre a tocar la gaita, dolçaina o gralla, ja sigui de forma puntual o bé com una activitat extraescolar més continuada, és una de les estratègies més utilitzades per aconseguir noves incorporacions. Tot i que majoritàriament l'aprenentatge es fa per imitació i d'oïda, l'existència de repertori publicat per escrit i editat en enregistraments és també un element clau de reforç en aquesta transmissió.
Viabilitat/riscos: 
Les colles de gaiters, dolçainers i grallers actualment tenen un bon estat de salut, tot i que el seu moment més àlgid va ser des del 1990 al 2000. A data d'avui, i des d'aquell moment, han desaparegut algunes colles que estaven en aquell moment actives, i en alguns casos han disminuït el nombre dels seus components, però també hi ha colles noves i altres en procés de creació. A la dècada del 1980, moment en el qual es va produir un canvi de concepte en el tipus de formació musical, i es van rebre influències de tradicions procedents del sud i del nord, es va produir un trencament amb la tradició autòctona, tant pel que fa a la tipologia dels instruments utilitzats, com al repertori i altres aspectes. Un dels reptes actuals és continuar evolucionant amb l'actualització i ampliació del repertori i de la tipologia d'actuacions, com ara l'acompanyament de les colles castelleres que s'estan començant a crear al territori recentment, però al mateix temps invertir esforços en recuperar el patrimoni musical i festiu dels gaiters tradicionals, actualment en greu perill de desaparició.
Mesures de salvaguarda preses pel grup / comunitat: 
Com a mesures de salvaguarda cal tenir en compte totes aquelles iniciatives que transcendeixen la dinàmica habitual pròpia de cada colla, des d'enregistraments sonors i/o audiovisuals, publicacions i trobades. Cal destacar la Trobada de grallers i dolçainers dels Països Catalans que s'organitza anualment a Jesús, tot coincidint amb la Fira de l'Oli que se en aquesta població, i que representa una bona oportunitat d'intercanvi de repertori i experiències entre les colles que hi participen, i un altaveu per donar-se a conèixer. També és interessant la iniciativa impulsada pels Gaiters de l’Aguilot de Tortosa, des del 2001, i en el marc del festival musical Ebre Terra de Vent, el “Concurs de composició per a dolçaina i percussió Jaume Blanch”, en memòria d'un dels gaiters amb més renom del segle XX. També són clau totes aquelles mesures que tenen com a finalitat aprofundir en la recerca històrica de la tradició festiva i musical dels gaiters tradicionals, amb la finalitat de recuperar el repertori tradicional, posar en valor l'instrument i conèixer els contextos festius en els quals es desenvolupava. En aquest sentit des del Museu de Tortosa es treballa en un projecte de recerca sobre la tradició musical i festiva de les gaites i les dolçaines al territori de l'antiga Diòcesi de Tortosa. Els resultats d'aquesta investigació es presentaran en una exposició produïda pel Museu de Tortosa en el marc de la programació del Servei d'Atenció al Museus de les Terres de l'Ebre, que encapçalen el Departament de Cultura i el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre.