La plantada del pi a la Torre de l'Espanyol

Identificació

Codi

IPCITE20018

Grup i/o comunitat

La celebració està dirigida als quintos i quintes de la Torre de l’Espanyol, si bé compta amb la participació de la resta de veïns del municipi.

Idioma d'expressió / Variant dialectal

Tortosí

Breu descripció

L’últim dia del mes d’abril i les primeres hores de l’1 de maig té lloc la plantada del pi a la Torre de l’Espanyol.

Es tracta d’un acte de reafirmació identitària i sentiment de pertinença col·lectiva, protagonitzada pels quintos i quintes —denominació que recull la tradició de quan es cridava a quintes els nois (quintar) per anar a la mili—, residents o vinculats estretament amb el municipi. La celebració, que compta amb el suport dels progenitors i altres veïns, es desenvolupa en diverses fases: la selecció del pi, la tala, la plantada, l’escalada a l’arbre i la penjada del cartell humorístic, en són les accions més rellevants.

Realitzada en els darrers dos segles com a motiu de la marxa dels joves al servei militar —antigament devia tenir connotacions vinculades amb el culte a la vegetació i a la natura—, avui en dia ha esdevingut una festa lúdica i identitària que promou la participació inclusiva i intergeneracional. 

Data identificació

11/01/2017 12:00 AM - 11/01/2017 12:00 AM

Localització

Localització

Torre de l'Espanyol, la

Descripció de la localització

L’activitat es realitza en tres espais diferents: en primer lloc, en el terreny privat on s’ubica el pi seleccionat, variable cada any. En segon lloc, a la plaça de l’Església, on es du a terme la plantada de l’arbre. Per últim, al cantó de cal Marino, on es penja el cartell humorístic. 

Georeferenciació

La plantada del pi a la Torre de l'Espanyol from Immaterial TE on Vimeo.

Informació tècnica

Participació del grup o comunitat en l'aportació de dades

L’elaboració de la fitxa ha estat possible gràcies a les entrevistes realitzades als quintos i les quintes del 2017. També s’ha comptat amb la col·laboració de diversos progenitors i antics quintos.

Investigadors

Maite Hernández

Redactor/a de la fitxa

Maite Hernández

Data de realització

11/01/2017 12:00 AM - 11/01/2017 12:00 AM

Actualitzacions de la fitxa

11/01/2017 12:00 AM

Validat

Validador/a

Queralt, M.Carme

Projecte/Recerca

Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre