Les petrolieres a Tivenys

Identificació

Codi

IPCITE 40005

Grup i/o comunitat

Població local. Principalment avis, pares, fills i nets

Idioma d'expressió / Variant dialectal

Tortosí

Breu descripció

A la vetlla de la festa de Reis, els nens de Tivenys s’acompanyen de petrolieres a l’espera dels Reis Mags. Es tracta d’un objecte compost per llaunes o pots de diversa mida, units per un filferro o cordell, que s’arrossega generant molt soroll. Aquest instrument elaborat pels avis o els pares, té la finalitat de cridar l’atenció de Ses Majestats. Així, quan la comitiva reial circula pel riu Ebre o les muntanyes del voltant de la població, a fi que no passin de llarg del poble, els xiquets i les xiquetes s’arrepleguen tots plegats en companyia dels seus familiars a fer moure les petrolieres. El rebombori que genera no passa desapercebut, tot aconseguint així que els Reis Mags —o Reixos Mags, com també es diu al territori— s’atansin fins al municipi.

Aquesta pràctica festiva i lúdica, documentada des de fa almenys 150 anys, té en el municipi de Tivenys l’única representació a les Terres de l’Ebre. 

Data identificació

27/02/2017 12:00 AM

Localització

Localització

Tivenys

Descripció de la localització / espai

L’elaboració de la petroliera es realitza a les llars dels avis o pares dels xiquets tivenysencs.

La posada en escena d’aquest element es desenvolupa en els carrers on resideixen fins a l’entrada del poble, on esperen l’arribada dels Reis Mags. Posteriorment, es desplacen tots plegats pel carrer principal —c/ Tortosa— fins a l’església de Sant Miquel i Sant Benet. Finalment, es dirigeixen al centre d’equipaments culturals, el darrer espai del recorregut. 

Georeferenciació

Datació

Data de realització

04/01/2017 12:00 AM

Periodicitat

Anual

Descripció de la data de realització / periodicitat

Les petrolieres s’elaboren per a la vetlla de Reis, el 5 de gener. A causa de la seva senzillesa, la construcció pot realitzar-se el mateix dia o si es desitja, dies abans.

Descripció

Descripció general

Al municipi de Tivenys, es construeixen per a la vetlla de Reis les petrolieres. Cadascuna s’elabora amb pots i llaunes de qualsevol mida, que s’enllacen amb un filferro i un cordell. Concretament, amb l’ajuda d’un martell i una tatxa es fa un forat als dos extrems dels vasos cilíndrics, s’hi encabeix el fil d’acer que els uneix i s’hi lliga un cordell al cable en forma de nansa. Subjecta a la mà, el xiquet o la xiqueta arrossega la petroliera per terra fent un gran soroll.

Habitualment, són els avis els encarregats de realitzar aquest objecte. La raó principal rau en la disponibilitat i l’atenció diària cap als seus néts. Un fet usual, quan ambdós progenitors treballen gran part de la jornada. Malgrat les dificultats per compaginar vida laboral i familiar, però, també hi ha pares que participen en la seva creació.

La senzillesa de l’elaboració i el poc temps que necessita comporta que es pugui realitzar el mateix dia 5 de gener. Tanmateix, s’acostuma a fabricar dies abans. No obstant això, és comú aprofitar també la petroliera d’un any per l’altre. És a dir, reutilitzar-la.

El motiu de la confecció d’aquest element rau en la festivitat de Reis. La tradició oral explica que cal avisar-los per evitar que passin de llarg del poble. Per fer-ho, es prenen les petrolieres i s’arrosseguen per terra, tot generant així un gran terrabastall. El soroll no passa desapercebut per a Ses Majestats, els quals s’acosten al poble davant el brogit i la cridòria dels nens. És al cap de les cases —s’entén com a tal, l’extrem de la via principal del poble, al carrer de Tortosa— on es concentren tots els xiquets amb els seus pares i els esperen. 

Els Reis Mags arriben al municipi pel riu Ebre o per la muntanya. En el primer cas, s’atansen a Tivenys en barca; en el segon, en furgonetes pick up.  El so i la llum d’un petard anuncia que ja s’acosten. A pocs metres d’arribar al poble, la comitiva reial encén les bengales i les torxes i es col·loca en formació. Els nens atenen impacients l’arribada dels Reis Mags i fan sonar les petrolieres. L’aparició de Ses Majestats s’acompanya d’aquest gran rebombori, mentre llancen caramels per als xiquets. Tot seguit, la cabalcada es dirigeix cap a l’església de Sant Miquel i Sant Benet seguit pels infants que porten la petroliera en mà. Allà els espera el mossèn per fer l’adoració al nen Jesús.

Finalitzat l’acte es dirigeixen cap al centre d’equipaments culturals, on es troba l’alcaldessa. Ella atorga a Ses Majestats una gran clau antiga capaç d’obrir totes les portes de les cases de Tivenys, com així s’explica als infants. A continuació, es procedeix a l’entrega de regals. El patge crida un per un els xiquets del poble. El nen s’atansa a l’altell improvisat i pren de mans d’un dels Reis l’ofrena. Sa Majestat li dóna també caramels i aprofita per conversar amb ell. L’acte finalitza quan s’entreguen tots els presents i els xiquets retornen a casa. 

Història i transformacions de l'element

No es pot documentar des de quan s’elaboren les petrolieres. Tanmateix, els vells del poble que superen la norantena d’anys exposen que els seus pares i avis ja les feien. Per tant, parlem de com a mínim 150 anys.

Segons exposen els informants, la tradició i l’elaboració d’aquest objecte s’ha mantingut igual fins avui dia. Tanmateix, es ressalta que potser antigament, davant la poca abundància de llaunes i pots —més habituals a partir de la segona meitat del segle XX, quan s’expandí la seva comercialització—, la reutilització era la norma general. En tot cas, i a diferència del que succeeix habitualment, s’arreplegaven amb més temps d’anterioritat per poder-se’n servir sense problemes. Per altra part, el material amb què estaven elaborats corresponia al que s’emprava abans dels anys 60 del segle XX, el ferro o la llauna (hojalata, en castellà) i el cordell d’espart. No es té constància que es fes ús d’altres utensilis com esquelles o picarols d’animals, per exemple.

Per altra part, no es documenta que s’hagin produït canvis estètics en la seva creació. Al capdavall, decidir que sigui més llarga o més curta, amb pots més petits o més grans, és una decisió personal que pren l’elaborador.

Dedicació

L’elaboració d’una petroliera no requereix gaire temps. Tanmateix, tot dependrà de la destressa del fabricant i la quantitat de pots i llaunes que es vulgui utilitzar. No obstant això, en aproximadament mitja hora pot enllestir-se’n una.

Processos i preparatius

La construcció d’una petroliera és accessible per a tothom. Per elaborar-la es necessita disposar de pots o llaunes, un martell, una tatxa, filferro i/o cordell.

Així, en primer lloc, es prenen els envasos i es foraden a ambdues bases amb ajuda d’una tatxa i un martell. Realitzada aquesta operació, es pren un filferro o un cordell sintètic i es fa passar per cadascun dels orificis a fi d’enllaçar totes les peces; a la darrera se li realitza un llaç per evitar que pugui desprendre’s i a la primera se li fa una nansa per així poder subjectar la petroliera amb la mà.

Es permeten variacions com ara enllaçar tots els pots i les llaunes amb filferro, tot emprant al darrer tram un cordell; o bé, utilitzar cordell sintètic en tot el procés. 

Eines, infraestructures i objectes emprats i/o accessoris

Cordell , Filferro , Llaunes , Martell , Pots , Tatxes

Formes organització social/Organitzacions formals o informals

L’elaboració de la petroliera es realitza en l’àmbit familiar. Tanmateix, des del consistori i la comunitat educativa s’invita a participar-hi. Per una banda, l’Ajuntament emet un pregó destinat als xiquets dies abans de la vetlla de Reis, tot recordant-los que han de dur la petroliera en la rebuda a Ses Majestats. Per altra part, l’AMPA de l’escola realitza també un ban en què convoca els pares al pati del col·legi. A la reunió, realitzada el dia 4 al vespre, els progenitors porten el regal que posteriorment donaran els Reis Mags als nens.

Participants/Executants

L’elaboració de les petrolieres va a càrrec dels avis o pares. Els destinataris són els xiquets de casa. Per altra part, l’Ajuntament i l’AMPA col·laboren en l’organització de la celebració.

Ús i funció

Festiva , Identitària , Lúdica

Patrimoni relacionat (Patrimoni natural/béns mobles/béns immobles/béns immobles associats)

Bé cultural d’interès local: església parroquial de Sant Miquel i Sant Benet.

Riu Ebre.

Interpretació [ètic]

Precisions a la significació simbòlica / socioeconòmica

Són tan sols els xiquets, aquells que desconeixen què s’amaga darrere la nit de Reis Mags, els qui participen fent sonar les petrolieres. Els més grans, els quals poc temps abans en prenien part activament, s’ho miren des de la distància, tot desmarcant-se dels més petits. I és que la descoberta de qui són Ses Majestats ha estat un ritu de pas en què han abandonat part de la seva innocència. Tanmateix, era el segon ritus que havien realitzat en aquesta celebració. El primer havia tingut lloc quan encara eren més petits, quan varen transitar de nadons a nens. Per aleshores i com actualment, l’activitat es simbolitza en l’entrega del xumet (el “xupon” al territori). Una recomanació que els pares dirigeixen al xiquet, el qual l’ha de donar al Rei Mag, quan aquest el pren en braços per donar-li el regal.

Salvaguarda

Transmissió

Aquesta tradició està fortament arrelada a la població. Des que se’n té constància, generació rere generació s’ha anat duent a terme.

Viabilitat/riscos

L’elaboració de les petrolieres està circumscrita a la vetlla o vespra (paraula més utilitzada al territori) de Reis. Com a tot el país, aquesta nit màgica està molt arrelada en l’imaginari col·lectiu. Així, si bé es tracta d’una festa cristiana que té el seu origen amb el naixement de Jesús, és habitual que famílies d’altres creences o no religioses participin també d’aquesta celebració. El fet que sigui una tradició de caràcter infantil és principalment el motiu de la seva contínua representació. Així s’explicita a Tivenys, on any rere any es fabriquen o reutilitzen les petrolieres i la seva posada en escena.

Mesures de salvaguarda preses pel grup / comunitat

No n’existeixen mesures de salvaguarda concretes. La continuïtat en la seva elaboració i la posada en pràctica exemplifiquen que es tracta d’una tradició viva.

Informació tècnica

Participació del grup o comunitat en l'aportació de dades

L’elaboració de la fitxa ha comptat amb la participació de l’Administració local, un veí que elabora petrolieres i les mares que han consentit l’autorització de la presa d’imatges dels seus fills.

Investigadors

Maite Hernández

Redactor/a de la fitxa

Maite Hernández

Data de realització

27/02/2017 12:00 AM

Actualitzacions de la fitxa

27/02/2017 12:00 AM

Validació

Validador

Espuny, Elena

Projecte/Recerca

Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre