El patrimoni immaterial contribueix al desenvolupament sostenible
2015-08-27 06:45:00

Paral·lelament al treball de camp que estan desenvolupant els antropòlegs, l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) està dissenyant diverses estratègies que poden servir per contribuir al desenvolupament sostenible de les Terres de l’Ebre posant en valor elements d’aquest patrimoni immaterial. Són les aplicabilitats o aplicacions pràctiques d’aquest inventari i el seu objectiu és que el coneixement i preservació de tot aquest important llegat que ha estat transmès de generació en generació puga revertir en la pròpia societat i l’ajude a avançar cap al futur sense perdre les arrels. Són unes primeres aplicacions d’impacte que ajudaran a fer difusió del projecte, més endavant, en  l’etapa final del projecte hi haurà propostes concretes d’aplicacions, fruit del treball de camp, i proposades pels mateixos antropòlegs.

Entre les aplicabilitats que l’IPCITE proposa en aquesta primera fase hi ha la iniciativa d’impulsar una prova pilot a les escoles per tal que la gent gran vaja a explicar usos i tècniques tradicionals o diferents manifestacions de la memòria oral que són patrimoni cultural immaterial. Es tracta d’un projecte educatiu que serviria perquè les generacions futures coneguen aquest patrimoni i el respecten. L’objectiu és educar a partir de la transmissió intergeneracional  i incloure en l’educació formal aspectes del patrimoni immaterial local. Això pot multiplicar exponencialment la implicació que aquests xiquets i xiquetes d’ara  tindran en el futur com a persones adultes en la conservació del patrimoni immaterial.

També es proposa donar suport a  un projecte de recerca sobre l’any de la gelada impulsat pels centres d’estudi del territori i fer la màxima difusió del projecte del Museu de Tortosa Gaites i dolçaines: passat, present i futur. Una altra proposta que hi ha damunt la taula és la de col·laborar en un projecte que impulsa una empresa privada per recuperar  el patrimoni sobre l’etnobotànica i difondre’l per mitjà d’eines TIC generant continguts útils pel turisme i l’educació . En totes aquestes aplicabilitats, que impliquen diferents institucions i entitats, l’IPCITE pot aportar documentació històrica i etnogràfica per avalar científicament els projectes i aspectes metodològics, així com la difusió mitjançant les seues xarxes socials i la pàgina web. L’IPCITE també possibilitarà que estudiants en pràctiques puguin col·laborar en aquests projectes.

Qualsevol membre de l’òrgan director, òrgan institucional, empreses privades o associacions poden suggerir aplicacions a les quals s’intentarà donar suport en la mesura que es pugui, tenint en compte les limitacions temporals i la capacitat de càrrega del projecte.

Responsive image