L’Òrgan director de l’IPCITE aprova les principals actuacions que es duran a terme aquest 2016
2016-03-17 11:15:00

 

L’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre  (IPCITE ) comptarà per al 2016 amb un pressupost de 151.000 euros per continuar el projecte de descriure i catalogar els diferents elements que formen part del patrimoni cultural immaterial del territori. Així s’ha aprovat en una reunió de l’òrgan director d’aquest projecte celebrada aquest mes de març, presidida pel director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, Lluís Puig, i en la qual també hi han assistit la resta d’institucions que l’integren: el campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre , l’Institut Ramon Muntaner, el Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu de Tortosa, l’Oficina tècnica de la Reserva de la Biosfera, la Diputació de Tarragona, el servei de Recerca i Protecció de la Direcció General de Cultura Popular i els Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre.

D’aquests 151.000 euros, 100.000 els aporta el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; 31.000, l’Obra Social de la Caixa; i 20.000 euros  la Diputació de Tarragona. Amb aquest pressupost s’emprendrà el segon any d’un projecte que no només inventaria el patrimoni cultural immaterial ebrenc des del mètode etnogràfic, sinó que també el difon i el dóna a conèixer a la població en general  a través de les xarxes socials, dels mitjans de comunicació generalistes i especialitzats i d’actes públics diversos.

Així durant aquest segon any del projecte es reforçarà l’equip de treball amb una antropòloga externa que donarà suport a l’hora d’inventariar alguns elements. També es destinarà una part d’aquesta dotació econòmica a introduir recursos documentals, ja siguin sonors, audiovisuals o bibliogràfics, lligats als diferents elements. L’objectiu és introduir unes 600 fitxes que podran consultar-se a través de la web. Una altra novetat important és que es posaran en marxa pràctiques de projecte a través de la Fundació Universitat Rovira i Virgili, perquè estudiants postgraduats d’Antropologia  treballin en l’inventari.

Paral·lelament, l’equip d’antropòlegs continuarà amb la redacció dels elements documentats fins ara, identificant, documentant i realitzant treball de camp sobre nous elements i duent a terme algunes de les aplicabilitats posades en marxa. Els propers mesos documentarà diverses representacions lligades a la Setmana Santa en diferents  municipis de les Terres de l’Ebre, el procés d’elaboració de mel a Arnes, o la producció de càntirs a Miravet i de terrissa a la Galera. 

Responsive image