L’inventari del patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre incorpora nous elements
2016-04-14 10:15:00

 

L’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre continua avançant a bon ritme i incorporant a la web del projecte nous elements del divers patrimoni immaterial ebrenc, una informació que s’amplia i reforça amb l’enllaç a recursos fotogràfics, audiovisuals, sonors i documentals. Tot d’una manera pública i oberta, de forma que qualsevol persona interessada el pot consultar a través de la web de l’IPCITE. Aquesta feina de registrar les diferents manifestacions immaterials que es donen al territori i introduir la informació a la web, els antropòlegs la  compaginen amb el treball de camp sobre nous elements identificats.

Així les últimes setmanes s’han afegit a l’inventari els següents registres: el procés d’elaboració del vi a la Terra Alta que complementa i amplia la fitxa sobre el conreu de la vinya que va ser de les primeres que es van introduir; la pesca amb rall al delta de l’Ebre, una modalitat que s’ha anat transmetent de generació i generació, tot i que actualment queda molt poca gent que sàpiga com confeccionar un rall o com tirar-lo. També s’han introduït les Festes Majors de la Mare de Déu del Carme a l’Ampolla, les Festes Majors de Roquetes i les de Sant Antoni d’Ascó; i les Aubades, un cant improvisat pels carrers que es feia la Nit de Nadal i que ara s'està intentant recuperar a Sant Jaume d’Enveja, Tortosa. Amb aquests són setze els elements publicats fins ara.

Pel que fa al treball de camp s’estan duent a terme les entrevistes i observació participant per recollir informació sobre manifestacions com la ventada de les campanes de Pinell de Brai, una activitat molt arrelada en aquest municipi de la Terra Alta que també s’ha anat transmetent de generació en generació; la producció de mel a Arnes i al Perelló; les tècniques dels canterers de Miravet i els terrissers de la Galera o els sistema organitzatiu de les comunitats de regants just en el moment en què s’ha d’efectuar la solta d’aigua dels canals al delta de l’Ebre.

Responsive image