L'espectacle "Visitacions" sobre el patrimoni immaterial Ebre es representarà a la fira Litterarum
2016-05-03 15:45:00

 

L’acció Visitacions, de l’artista ampostina Maria Pons, creada per a l’acte de presentació de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre el passat 17 de desembre al Museu de Tortosa, es representarà, reconvertida en un espectacle literari, dins la Fira d’Espectacles Literaris Litterarum que se celebrarà del 27 al 29 de maig a Móra d’Ebre. Visitacions és una recreació del mite de la Cucafera de Tortosa a partir d’altres possibles elements del patrimoni immaterial ebrenc com el joc de la morra de Sant Carles de la Ràpita, el toc del corn dels llaguters de Móra d’Ebre i la cursa del cresol de Prat de Comte, amb la incorporació de textos literaris de clàssics de la literatura de les Terres de l’Ebre com Jesús Moncada o Artur Bladé. Amb tots aquests elements Pons representa l’arquetip de l’home i la dona que entren en una mena de joc eròtic.

L’acció va ser encarregada per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionime i Acció Culturals per a la presentació de l’Inventari, i per a Litterarum se n’ha fet una versió revisada i professionalitzada, sota l’assessorament dels responsables artístics de la Fira. L’acció Visitacions de Maria Pons tindrà un protagonisme especial dins Litterarum, ja que a banda de representar-se oberta al públic, també s’ha previst un passi especial per a programadors. De fet, el dimecres 3 de maig hi ha prevista una jornada per a programadors ebrencs als quals se’ls explicaran les característiques d’aquesta obra, amb l’objectiu que la puguin acabar contractant als seus respectius municipis, biblioteques, teatres o centres culturals. A més a més, aquest divendres 6 de maig durant la presentació de la programació definitiva de Litterarum 2016 a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona està prevista la intervenció de Maria Pons per explicar la seua acció en un acte obert als mitjans de comunicació del país.

Des de l’IPCITE es valora molt positivament l’elecció de Visitacions com un dels espectacles de Litterarum perquè això donarà una projecció al patrimoni cultural immaterial ebrenc dins i fora de les Terres de l’Ebre. A més a més, es considera aquesta acció literària com una de les múltiples aplicabilitats que pot tenir el projecte de l’IPCITE i obre la porta a que aquesta acció literària s’acabi representant a d’altres indrets del territori i del país.

Responsive image