Els audiovisuals, un mitjà per a difondre el patrimoni cultural immaterial
2016-06-17 13:00:00

Aquest divendres s’ha fet difusió per les xarxes socials de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) del darrer audiovisual que recull un dels elements documentats pels antropòlegs del projecte: la ventada de les campanes al Pinell de Brai per Santa Magdalena. El so de les campanes és patrimoni immaterial, perquè forma part dels nostres sistemes de comunicació i dels paisatges sonors . En el cas del Pinell de Brai, es transmet de pares a fills i a filles i és una acció identitària i festiva molt esperada d’any en any.

Des del principi, l’IPCITE ha apostat per utilitzar els audiovisuals com un dels mètodes de difusió dels seus avanços. Uns audiovisuals que  també s’empren com a fons documental del mateix inventari. Aquest mitjà de difusió està elaborat per professionals del sector i compta amb l’assessorament  i el seguiment en la seua realització de l’equip de l’IPCITE.

Fins al moment, l’IPCITE ha elaborat set audiovisuals. El darrer ha estat, com ja hem comentat, el de la 'Ventada de campanes a Pinell de Brai'. Pel que fa als anteriors treballs realitzats són: 'La morra, un joc molt viu encara a Sant Carles de la Ràpita', 'Tarda de bous a Amposta', 'El celler cooperatiu de Gandesa i el vi de garnatxa blanca', 'El tir amb rall al delta de l’Ebre', 'Les bandes de música de les Terres de l’Ebre' i 'La recol·lecció de mel d’abella a Arnes'. A aquests set se n’han de sumar dos més, referents a la presentació pública del projecte de l’IPCITE, i un altre que està en procés d’elaboració, sobre el treball de fibres vegetals dels Reguers.

A l’hora d’escollir els temes dels audiovisuals, s’aposta per aquelles manifestacions on es pot documentar algun procediment, tècnica o so característic. Així mateix, es busca un equilibri territorial entre les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, que hi siguin presents els  diferents paisatges culturals  i els set àmbits en què s’estructura l’inventari.

Els audiovisuals són una de les eines emprades per l’IPCITE, que juntament amb els books fotogràfics i la descripció densa dels elements documentats a la web, configuren els mitjans per donar a conèixer entre la població el patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre. 

Responsive image