L’IPCITE ja fa un any que treballa per a documentar el patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre
2016-07-29 07:00:00

En el primer any de treball de camp per a elaborar l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de  les Terres de l’Ebre (IPCITE), els antropòlegs han pogut documentar esdeveniments i manifestacions en cadascuna de les set categories en què es cataloga l’Inventari i que fan referència als usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques que formen part de la identitat d’una comunitat i que es van transmetent de generació en generació. Fent un repàs sobre com s’expressa el patrimoni immaterial al llarg de les estacions de l’any, veiem com els elements de les set categories s’entrellacen en cadascuna  de les quatre estacions en més o menys mesura.

Estiu

Si comencem parlant de l’estació en què ens trobem ara, veiem que és un dels períodes que permet donar més visibilitat al treball de camp perquè les festes majors i festes d’estiu inclouen un gran nombre d’elements, d’actes i de manifestacions del patrimoni immaterial molt vistosos. Trobem, per exemple, menjades populars,  bous, jocs d’aigua, processons marineres... També és el període on la ciutadania anònima pren el seu protagonisme de manera més massiva, perquè amb la seua participació i la transmissió que fan d’aquestes celebracions, any rere any, les mantenen vives.

Tot i que les festes poden ser les celebracions que més criden l’atenció a la gent de carrer, hi ha molts altres registres d’altres categories que també s’han catalogat en aquests mesos. Així, l’estiu també és època de l’activitat hortofructícola  i de la recol·lecció de la pauma.

Tardor

Deixant l’estiu enrere, deixem també les festes populars i ens endinsem en la tardor. Aquesta potser és l’estació on els processos productius prenen més el protagonisme: la recol·lecció del raïm i l’elaboració del vi, de la mistela, del vi ranci o del vinagre; la collita de l’oliva i de l’arròs; l’elaboració de les conserves per assecament, com ara els xapadillos i el polp; la pesca a les basses; el pasturatge transhumant...

Hivern

Arribats a l’hivern, el fred pot semblar que atura tota activitat però no, ans al contrari, l’equip de l’IPCITE torna a identificar, documentar i enregistrar noves manifestacions del patrimoni immaterial  molt participades per la ciutadania, com són totes les activitats del cicle de Nadal: representacions dels pastorets i pessebres vivents, cantada d’aubades i rondes de Nadal... o les fetes d’hivern, com ara Sant Antoni, la Candelera, Sant Blai, Santa Àgueda o Carnaval... Abans d’arribar aquestes festes s’han documentat els processos d’elaboració de l’oli als molins, la collita dels cítrics i els tractaments que s’han de  fer als arbres perquè continuen sent productius, com ara esllemenar les oliveres i esperonar els ceps, i també és important fer el planter de les varietats d’hortalisses d’estiu... L’hivern també és temps de pesca a les basses, com a la tardor.

Primavera

Finalment, arriba la primavera i amb l’esclat de les flors se celebren els romiatges en honor a Santa Madrona, Santa Magdalena o la Mare de Déu de la Fontcalda i s’hi troben totes les activitats relacionades amb la Setmana Santa com les representacions de la Passió, la cantada de les caramelles o el costum d’anar a menjar la mona. Les festes de primavera acaben amb la celebració del Corpus, amb les catifes de flors al carrer. També en aquesta estació es recol·lecten plantes aromàtiques i medicinals, s’extreu la mel d’abella i s’inicia el cicle de l’arròs, amb la inundació dels camps  i la sembra.

ipcite.cat

Així doncs, en tot un any de treball, l’equip d’antropòlegs de l’IPCITE, ha recorregut molts indrets de les Terres de l’Ebre i ha identificat, documentat i introduït en la base de dades de l’Inventari una trentena d’elements del patrimoni cultural immaterial d’aquest territori. Tota la informació sobre aquests elements es pot consultar a la web www.ipcite.cat, i va acompanyada de fotografies, audiovisuals i altres mitjans i documents relacionats. 

Responsive image