La participació, una eina imprescindible per al treball de l’IPCITE
2016-08-19 09:00:00

 

L’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) té entre els seus objectius inicials l’elaboració d’un inventari que s’alimenta de la participació directa o indirecta de la gent d’aquest territori, que són portadors, sostenidors  i reproductors del patrimoni immaterial. És per això que la feina feta per l’equip de l’IPCITE compta en tot moment amb la col·laboració de molta gent: dels ciutadans i ciutadanes a títol particular, de les cooperatives, dels productors, de les administracions locals i territorials, de les entitats, de les associacions, dels centres d’estudi... Tot el treball realitzat seria impensable sense la seua participació, conscient, quan ens han ajudat amb les gravacions, les entrevistes o els reportatges en temes dels quals en són sabedors o, inconscient, sent partícips, vivint i transmetent aquelles tradicions que han heretat any rere any i que nosaltres hem pogut documentar.

La participació de la població en l’IPCITE es canalitza principalment a través del treball de camp, mitjançant entrevistes reportatges i audiovisuals, els quals són protagonitzats per la gent que ja està implicada en la salvaguarda i transmissió d’aquest patrimoni. En un any de treball s’han entrevistat formalment o informalment prop d’un centenar d’aquestes persones. La presència més nombrosa però, en què trobem el ciutadà i la ciutadana anònims, és, com hem dit abans, quan aquests s’impliquen en les diferents manifestacions i celebracions del patrimoni, ja sigui en una festa, en la collita d’un fruit o en l’elaboració d’un àpat, i potser, sense saber-ho, ens transmeten aquest patrimoni i aconsegueixen  que perduri i que continuï sent un tret identitari de la comunitat.

Des de l’IPCITE també s’han creat altres vies de participació ciutadana. A  través de l’opció “Col·labora amb el projecte” de la nostra pàgina web http://ipcite.cat/ipcite/, podeu aportar allò que cregueu que pot ser d’interès per a l’Inventari. En la mateixa pàgina web hi ha l’apartat de “Contacta”, on ens podeu consultar qualsevol dubte. Finalment, teniu la possibilitat, sense marxar de la pàgina web, de subscriure-us a la nostra newsletter trimestral, per saber com avança l’IPCITE, per a això heu d’anar a l’apartat “Notícies” de la web i escollir l’opció de ‘Butlletí de notícies’. També s’han fet xerrades i conferències en diferents  institucions i un vídeo de presentació que podeu veure en el nostre portal de Vimeo, https://vimeo.com/154283560. Precisament les xarxes socials també són un bon aliat a l’hora d’obrir-nos a la participació de la gent i per divulgar la feina feta.

Si esteu interessats a conèixer els elements que ja hem inventariat, continueu navegant en la nostra web. Aquí trobareu tota la informació ordenada en fitxes, audiovisuals, fotografies i recursos  bibliogràfics. Actualment hi ha una  trentena de registres.

La participació de les persones, de les institucions  i de les entitats és imprescindible en aquesta primera fase d’identificació i catalogació del patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre que clourà d’aquí a set mesos, però serà més important si cap, a partir de llavors. L’Inventari busca identificar i enregistrar tot aquest patrimoni perquè la gent el reconegui, el conegui, el cuidi i el pugui així salvaguardar i transmetre. Però hi ha un altre objectiu, no menys important, i és que totes les persones, particularment o col·lectiva, de  manera privada o pública, utilitzin la informació que recull l’Inventari per a desenvolupar el territori d’una manera sostenible i des del propi territori. Un desenvolupament no tan sols econòmic sinó també que millori les condicions de vida i la cohesió social, cultural i territorial. Així que fem una crida perquè us apropeu i participeu d’un projecte que és de tots, per a tots i, d’alguna manera, fet entre tots. 

Responsive image