En marxa un projecte que investiga la tradició musical de les gaites i les dolçaines al territori de l’antiga diòcesi de Tortosa
2016-10-13 09:00:00

 

Gaites i dolçaines: passat, present i futur  és el títol provisional d’una iniciativa que vol donar a conèixer a la població les característiques que defineixen gaites i dolçaines i les diferents formacions i manifestacions festives de les quals formen part, així com la seva evolució al llarg del temps. Es tracta d’un projecte expositiu coordinat pel Museu de Tortosa en el qual l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) hi col·labora. La participació del l’IPCITE es materialitza en un contracte entre la Fundació URV i l’Institut Ramon Muntaner que ha permès  integrar una estudiant de Màster del Departament d’Antropologia de la URV dins l’equip de l’IPCITE per dur a terme pràctiques remunerades fins a finals d’any. Aquesta estudiant realitzarà durant sis mesos a temps parcial tasques de treball de camp amb la finalitat de col·laborar en la recopilació de dades que dibuixin l'estat de la qüestió actual en relació a aquesta manifestació musical, dins l’àmbit de l’antiga diòcesi de Tortosa. Es duran a terme entrevistes i visites de camp amb l'objectiu de recollir l'experiència de diferents sonadors i membres de les diferents formacions musicals existents actualment. També es documentaran els diferents contexts festius i socials en els quals aquesta manifestació musical es desenvolupa.

Per dur a terme aquesta feina es comptarà amb assessorament i seguiment especialitzat  tant pel que fa a la metodologia del treball de camp, com en relació a l'etnomusicologia i la temàtica concreta de la recerca.  De fet, el projecte està  comissariat per Joan Pellisa (lutier, músic i etnomusicòleg) i Joan Vidal (professor de música i etnomusicòleg); i coordinat per Eva Castellanos, conservadora del Museu de Tortosa i doctora en antropologia.

Part d’aquesta recerca servirà a l’IPCITE per registrar diferents elements vinculats a l’àmbit d’estudi, sota l’assessorament de l’Òrgan Assessor Científic a nivell conceptual i territorial i de l’equip d’antropòlegs en aquells aspectes més metodològics.

L’interès del Museu de Tortosa per impulsar aquest projecte  s’explica en gran part perquè en la seua col·lecció museística es conserven el conjunt d'instruments d'alguns dels darrers gaiters tradicionals: Francisco Pallarés, conegut com el Gaiter de Paüls; i els germans Arasa de Santa Bàrbara, coneguts com els Flarets.  Tant per la seva qualitat com pel fet de conservar-se complert, es tracta d'un conjunt instrumental que mereix ser contextualitzat per difondre els resultats d'aquest estudi.

Amb tota la informació recollida es vol produir una exposició al llarg del 2017 i 2018 en el marc de la programació del Servei d'Atenció al Museu de les Terres de l'Ebre que encapçalen el Departament de Cultura i el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre. A l'efecte es signarà un conveni entre l'ajuntament de Tortosa i el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre. Es preveu que aquesta exposició es pugui inaugurar el 2018 al Museu de Tortosa i posteriorment itinerarà per altres poblacions, tant del territori com de fora.

Responsive image