Les festes populars centren la XIV Trobada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre que enguany es celebrarà a Alcanar
2016-10-28 08:30:00

 

Les festes populars formen part del patrimoni immaterial de les Terres de l’Ebre i enguany seran el tema monogràfic de la XIV Trobada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre que se celebrarà el proper 5 de novembre a La Cisterna del Vall d’Alcanar.  L’objectiu és doble: d’una banda repassar algunes de les festes populars més arrelades de les Terres de l’Ebre, i per una altra, oferir als assistents una mirada que  els permeti copsar quin és el model festiu propi de les Terres de l’Ebre. Així el programa de la Jornada inclou una conferència marc i cinc comunicacions, una per a cadascuna de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, i una altra de general d’abast territorial, a més de diverses activitats complementàries.

La conferència marc serà sobre el model festiu de les Terres de l’Ebre i anirà a càrrec de Jordi Bertran, filòleg, gestor cultural i autor de diversos llibres sobre el món festiu català. I les altres abordaran la tradició de la festa de Sant Antoni a Alcanar, les festes majors tradicionals de Bot, la festa de Sant Roc a Paüls com a fet social complert, les Festes Majors de Móra d’Ebre des d’una perspectiva evolutiva, i finalment les festes populars ebrenques a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE). Tant la comunicació sobre Sant Roc a Paüls, com aquesta última aniran a càrrec dels antropòlegs de l’IPCITE, Marc Ballester, Íngrid Bertomeu i Maite Hernández.  De fet, des de l’inventari s’ha documentat gran part de les festes majors i tradicionals que se celebren arreu del territori, d’aquí que l’aportació que farà l’IPCITE a aquesta Jornada d’Etnologia pot ser molt enriquidora.

La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre està organitzada  per la Direcció General de Cultura Popular Associacionisme i Acció Cultural, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’IRMU, i enguany com es celebra a Alcanar comptarà amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcanar, la Biblioteca Pública Trinitari Fabregat, la Comissió de Sant Antoni d'Alcanar i l’Associació Cultural Lo Rafal.

Pel que fa a les activitats complementàries hi haurà la projecció d’un documental inèdit del NODO realitzat el 1959, on apareixen imatges de les Festes de Sant Antoni i de les Festes Quinquennals d’Alcanar,  l’exposició fotogràfica “La festa a les Terres de l’Ebre. Una mirada creativa i contemporània” de la fotògrafa deltebrenca Roser Arques, i la interpretació de la tradicional Despertada en honor a Sant Antoni per la Rondalla Verge del Remei i el Cor Iúbilo.

Es tracta d’una jornada gratuïta que permetrà l’entrada lliure com oient, però també us hi podeu inscriure en aquest enllaç

Responsive image