L’IPCITE parlarà del patrimoni immaterial marítim de les Terres de l’Ebre en una jornada en el Museu Marítim de Barcelona
2016-11-30 08:30:00

L’Inventari del Patrimoni Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE)  té documentats una desena d’elements patrimonials pertanyents a l’àmbit marítim del territori i encara n’està treballant alguns més: la pesca amb rall i a les basses, les festes marineres del Carme i de la Candelera, la cucafera, el corn dels llaguters, les cucanyes i les regates de muletes, són alguns d’aquests elements que ja es poden consultar en les diferents fitxes que ja s’han elaborat i penjat a l’apartat ‘Inventari’ de la web: www.ipcite.cat.

Les fitxes referents al patrimoni immaterial marítim ebrenc, és a dir, a diferents manifestacions festives o productives lligades a l’activitat marítima i fluvial, representen al voltant d’una sisena part del patrimoni documentat a l’Inventari. La major part dels elements es concentren, com és natural, al delta de l’Ebre i als ports de mar, a  excepció del corn, de les regates de muletes i de les cucanyes, amb dimensió també fluvial, posant de manifest el vincle cultural entre el riu Ebre i la mar.

Tota aquesta recerca realitzada per l’IPCITE es donarà a conèixer aquest dissabte 3 de desembre a Barcelona, en la V Jornada de recerca local, patrimoni i història marítima. Una trobada organitzada pel Museu Marítim de Barcelona, l'Institut Ramon Muntaner i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, amb l’objectiu de ser un punt de trobada i d’intercanvi d’idees i projectes al voltant de la història i la cultura marítimes, així com un marc on copsar l’estat de la qüestió i les línies de futur d’aquesta recerca local. En total, a la Jornada es presentaran més d'una dotzena de recerques de diversos centres d'estudis i institucions, relacionades amb la temàtica marítima en l'àmbit català.

Els antropòlegs de l’IPCITE, després d’explicar la recerca realitzada en aquest camp, posaran com a exemple diversos elements inventariats: tres de relacionats amb l’àmbit lúdic i el context fluvial i marítim, com són les cucanyes i el pal ensabonat, les regates de muletes i la morra; i un altre sobre la pesca a les basses  del delta de l’Ebre, una activitat productiva amb gairebé mil anys de tradició. S’hi explicarà l’estat d’aquests elements, la viabilitat i/o el risc de continuïtat, l’estat de la transmissió, les mesures de salvaguarda, la participació ciutadana, la importància de la tradició, la influència en els modes de vida i el seu pes en el conjunt de la identitat de les Terres de l’Ebre. 

Responsive image