L’IPCITE ha enregistrat un gran ventall d’elements relacionats amb la Setmana Santa i la Pasqua
2017-04-07 12:00:00

La Setmana Santa és un període ric en celebracions religioses, lúdiques i festives alhora, que d’una manera o d’una altra fan referència a la passió, mort i resurrecció de Jesucrist. Una part representativa d’aquestes manifestacions forma part ja de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) i ja es pot consultar a la web: www.ipcite.cat.

Una de les manifestacions més vistoses i participatives són les processons. En aquest cas a l’Inventari s’han incorporat les tres de la ciutat de Tortosa, la Processó de la Passió o del Diumenge de  Rams, la del Dijous Sant o del Silenci i la del Sant Enterrament, el Divendres Sant; i la processó de l’Angelet d’Ascó. També s’han documentat les processons i altres dinàmiques de la Setmana Santa de Móra d’Ebre, com ara el Viacrucis del Divendres Sant.  

Si bé a les processons destaquen els passos i les vestes, a la Palma d’Ebre i a Flix també tenen  una presència rellevant els soldats romans, els armats.  A Flix, també destaca la figura de la samaritana, que és una jove del poble que recita un fet bíblic en les Desmes. Una recitació que és un fet únic a tot Catalunya i  que recull l’IPCITE. Altres actes de caràcter religiós ja incorporats a l’Inventari són les Passions de Deltebre, Ulldecona i Vilalba dels Arcs.

Quan acaba la Setmana Santa arriba la Pasqua, que és un període d’alegria en què s’inicien els romiatges. Són anades i àpats comunitaris a les ermites on s’entremescla el caràcter religiós amb un marcat to festiu i lúdic. A l’Inventari  es poden consultar, el dia de l’Ermita o el romiatge a l’ermita de Santa Magdalena de Garcia; les romeries a l'ermita de Santa Maria Magdalena de Berrús de Riba-roja d'Ebre, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, i el romiatge a la Mare de Déu de la Fontcalda, a Gandesa i Prat de Comte. Així com també s’han documentat els goigs que es canten en aquests romiatges per a lloar les diferents imatges religioses de les ermites i la ventada de les campanes al Pinell de Brai el dia abans  del romiatge.

Un ampli ventall d’elements de la Setmana Santa i de la Pasqua que ja formen part de l’Inventari i que en poques setmanes s’ampliarà amb la documentació de les mones de Pasqua.

Responsive image