L'IPCITE dóna pas a l’Observatori del Patrimoni Cultural i Immaterial de les Terres de l'Ebre
2017-07-11 08:45:00

El nou conseller de Cultura, Lluís  Puig, va anunciar en el marc de la festa de cloenda del projecte de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE), que va tenir lloc diumenge passat en el Celler Cooperatiu de Gandesa, que aquest Inventari servirà de base per a la creació de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre. El nou observatori serà gestionat de manera coordinada per l’Institut Ramon Muntaner i pel Museu de les Terres de l’Ebre, dos institucions que tenen la recerca etnològica com a objectius principals i que han estat vinculades al projecte de l’Inventari des del començament. El nou observatori, segons va anunciar Puig, haurà de vetllar per l'actualització, amplificació i difusió d'aquest patrimoni immaterial, així com cercar-ne aplicacions a l’escola, el turisme o la gestió del paisatge.

Aquest Observatori donarà continuïtat a l’IPCITE, un projecte impulsat i patrocinat per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, que també ha comptat amb el patrocinat de la Diputació de Tarragona i de l'Obra social "La Caixa" i en què ha treballat un equip multidisciplinari de dotze persones. Durant més de dos anys aquest equip ha realitzat treball de camp, recerca etnogràfica i moltes ntrevistes, i ha elaborat i difós tota la informació recollida. En total s’han registrat i publicat 100 elements, trenta més dels inicialment previstos, que inclouen prop de 1.500 manifestacions, ja que molts dels elements inventariats estan presents en diversos municipis, com la jota ballada i improvisada, l’elaboració de coquetes de sagí o el conreu de la vinya, per citar-ne uns exemples. Tots els elements es poden consultar de forma oberta a la web www.ipcite.cat  juntament amb més de 2.000 fotografies, 40 audiovisuals i prop d’un miler de recursos documentals.

El conseller Lluís Puig, molt vinculat des del principi al projecte de l’IPCITE com a director general de Cultura Popular, va destacar en l’acte de cloenda del projecte el seu abast ciutadà. Prop de 200 persones i 134 associacions han aportat els seus coneixements i les seues vivències que són els que fan possible la conservació del patrimoni immaterial al llarg dels anys. Així en l’acte de diumenge a Gandesa es van lliurar uns 400 diplomes a diferents persones, entitats i administracions.

Responsive image